1. Home
  2. Projects
  3. From old attic to minimalist top floor apartment
| Designbest editorial staff

M

ilanese architects Barbara Patrizio and Nadia Freducci have turned a disused attic in a light-filled top floor apartment with roof terrace; this is for a family with two growing kids, who was looking for more space. This renovation project turned a modest three-floor block of flats into a respectable building with an elegant façade and a new raised roof.

 

Open-space living room with integrated kitchen and breakfast bar

Open-space living room with integrated kitchen and breakfast bar. Right in the centre of the room, opposite the roof terrace which looks over an internal courtyard, there’s a dining table which comes from a salvage yard.

The roof was entirelly rebuilt, in line with the old neglected structure.

The roof was entirelly rebuilt, in line with the old neglected structure.

 

We are in Sesto S. Giovanni, which with over eighty thousand inhabitants is the largest municipality in the outskirts of the city of Milan. During the past century, Sesto S. Giovanni was one of the most important industrial districts in Italy, aptly named “La città delle fabbriche” (lit. the city of factories). However, during the last few decades, factory sirens from firms like Falck, Magneti Marelli, Breda and Campari, which is the closest to our family’s apartment, have gradually stopped. By now, several parts of the neighbourhood have already been regenerated. The site of the old Falck plant is the largest project so far, designed by Renzo Piano, a champion of regenerating the periphery, who unfortunately has just left the project after grave misconceptions. However, local inhabitants hope regeneration will continue in the right path, because roads, like the one where our family lives, have already started enjoying their much improved quality of life.

 

the imposing development of the old Campari factory.

Left hand-side, before the renovation. Right hand-side, after the renovation, the same building with new raised roof which houses our family’s home. In the background, the imposing development of the old Campari factory.

 

Here, the many nightmares that could hinder a renovation project all came true and if buying this building was a sound investment, discovering what kind of construction work was really needed was a nasty surprise. As a consequence, excess spending on the interiors was curtailed, bathrooms were the only exception. The underlying principle was “maxim outcome with minimum cost”, so the most economic way to decorate was with tasteful simple furniture, waiting for a more auspicious time when they could invest in some quality pieces.

 

Cement-look floor tiles by Atlas Concorde.

There’s a wide spacing between the loadbearing oak rafters of the new roof, besides they have been whiteashed to brighten the scheme up. Rafters follow the rythm of the new windows, extending the entire height of the space. Cement-look floor tiles by Atlas Concorde.

kitchen with steel fronts and countertop in oak slats (Ikea).

For a fun industrial vibe, kitchen with steel fronts and countertop in oak slats (Ikea).

 

The answer is a temporary scheme, partly minimalist and partly industrial in style. From salvage yard finds to simple and affordable Ikea pieces, which can stand a little beating from growing kids. Simplicity also guided the choice of a neutral colour scheme with large grey cement-look tiles and whitewashed oak rafters with exposed grain. Nonetheless, there are some bold accents like the black feature wall behind the kitchen, which marks out one end of the open-plan living room, stressing the most important views.

 

Master bedroom. Minimal furniture and a large walk-in closet

Master bedroom. Minimal furniture and a large walk-in closet, built on the side closest to the corridor, which stores everything you want to keep out of sight.

Un grande asse di legno di recupero per il piano lavabo. Ceramiche di Ceramiche Globo

In the bathroom, the countertop is a large upcycled wooden plank. Fixtures by  Ceramiche Globo.

 

This apartment has a slight Scandinavian vibe, simple yet warm and friendly. First of all, the architects built a shell, paying great attention to detail, waiting for a time when this light-filled space could be elevated with some beautiful designer pieces. In the meantime, the current simple and practical furniture does just fine. Like Barbara Patrizio told us, while seeing the glass half full “Now this home is liveable, it works and has a certain charm. And we have some time to study what designer pieces to add”. 

 

image

Design project

Renovation of the attic of a three-floor block of flats. 

Location: Sesto S. Giovanni, Milan, Italy
Floors: 1 attic floor
Size: 200 sqm + oof terrace
Renovation project: 24 months

Architecture and interior design project:
Barbara Patrizio Design Lab and Nadia Freducci
via Rubens 20, Milan, Italy
Tel: 0039 02 36 58 6576
Email:  barbarapatrizio@gmail.com

 

www.barbarapatrizio.com

Photos:
Credits Arianna Palano
Courtesy Barbara Patrizio

share on: