1. Home
  2. Projects
  3. Colla Arredi, interior renovation and decor of a journalist's apartment in Milan
| Designbest editorial staff

T

his home is different from what you would generally expect in Milan: informal and colourful, modern yet also vintage in taste. The birth of two kids and a consequent change in lifestyle brought forward this renovation. Francesca Senette, broadcast journalist and blogger, wanted to redefine the interior of her Milanese home, where she has lived with her husband Marcello for eleven years. Francesca needed to adapt to a different pace, after the arrival of little Alice and Tommaso.

 

An informal vibe in the living room. A mix of vintage finds collected over the years, defined by cheerful colours, which liven-up the space.

An informal vibe in the living room. A mix of vintage finds collected over the years, defined by cheerful colours, which liven-up the space.

 

This home, in the centre of Milan, extends over two floors and includes a loft and a large roof terrace. In the entrance hall, a corridor links the two opposite sides of the apartment. On one side, facing the road, there use to be a living room and on the opposite one, facing the courtyard, there use to be a kitchen and a secondary living room with a mantelpiece. After the birth of her two kids, Francesca and her husband realised that neither of them used the main living room anymore. In fact, their new life revolved around the kitchen: “At a certain point I realised that our home stopped having its heart in its rightful place”.

 

A reading corner in the living room, with stone fireplace and period armchair in leather.

A reading corner in the living room, with stone fireplace and period armchair in leather.

The old kitchen converted into a home office with TV area. Crazy paving in marble.

 

In order to restore the heart of this home to its rightful place, the owners needed to rearrange the floor plan. The renovation project, overseen by Colla Arredi, starts exactly from a functional use of the space. In a certain sense, the spatial planning was overturned: a home office replaced the old kitchen, while the new kitchen was fitted in a double heighted open-plan living room with staircase leading to the kids’ bedrooms. In this way, Francesca can cook and work at the table while remaining close to her children, who play, study or sleep behind the bookcases, which separate the gallery their rooms. 

 

No more separate dining room: friends can take a seat while Francesca and Marcello are cooking.

The iron floor is the “living” part of the house, its surface shows the ware-and-tear occurred through time and use.

The iron floor is the “living” part of the house, its surface shows the ware-and-tear occurred through time and use.

The white kitchen (Elmar) disappears almost entirely and next to it, splashes of colours on cushions and the fifties’ vintage fridge.

The white kitchen (Elmar) disappears almost entirely and next to it, splashes of colours on cushions and the fifties’ vintage fridge.

 

The overall design concept was carefully planned and hidden underneath an informal vibe The iron floor with signs of wear-and-tear defines the whole interior. The neutral white of walls, kitchen units, bookshelves, tables and chairs balances the strong personality of the floor. All this white acts as a perfect backdrop for vintage furniture and accessories in warm and cheerful colours, which have been passionately collected over the years by Francesca and Marcello. 

 

The railing in bronzed brass picks-up the metal floor.

The railing in bronzed brass picks-up the metal floor.

The iron staircase leads to the kids’ bedrooms. A glass parapet for maximum safety.

The iron staircase leads to the kids’ bedrooms. A glass parapet for maximum safety.

The gallery faces the kitchen and living room. The kids’ bedrooms are behind the bookcase.

The gallery faces the kitchen and living room. The kids’ bedrooms are behind the bookcase.

A detail of the iron floor.  

A detail of the iron floor.  

In the living room, a pendant lamp in glass and iron.

In the living room, a pendant lamp in glass and iron.

 

This is a welcoming home, decorated in personal and authentic style. It was possible due to the clear ideas of the lady of the house and the sensibility of the team of architects, Colla and Guano. Colla and Guano have produced a functional and harmonious mix, able to bring modern furniture and vintage pieces together, in perfect balance. 

 

image

Design project

Interior renovation and contemporary decor of an apartment

Location: Milan, Italy
Client: Francesca Senette, Marcello Forti
Size: 90 sqm approx.
Floors: 2

Interior renovation: Cristina Colla in partnership with Arch. Mario Guano

Interior Design: Colla Arredi,  Via Piacenza 75, San Giuliano Vecchio (AL), Italy
Tel: +39 - 0131 261654

Email: info@collarredi.com

www.collarredi.com

Photos: Loading Studio Fotografico

share on: