1. Home
  2. Projects
  3. A peaceful oasis in an attic conversion in Hamburg
| Designbest editorial staff

T

his unusual apartment, under the steep-pitched gables of a period building in the centre of Hamburg, Germany, is the new home of an important German scientist. He has managed to build his very own “oasis of peace and wellbeing”. The building in question is a striking example of the Jugendstil, complete with traditional high-pitched roof. Our intellectual couldn’t resist the charm of this attic space, which looks down upon the hustle-and-bustle of the city.

 

The living room next to the large bespoke fireplace in oxidized iron. On the right-hand side, entertainment unit by Bang + Olufsen. In the background, the staircase leading to the terrace and beyond, the open-plan kitchen island.

We are in Hamburg, an elegant and cosmopolitan city with modern appeal, for many also one of the most beautiful spots in Germany. One hundred kilometres from the mouth of the river Elbe in the North Sea, Hamburg is one of the most important European ports. Crossed by a network of canals, it’s also at a turning point between three rivers and two artificial lakes; which gives a unique charm to the city.

 

Long, narrow and five and a half metres high; this attic is almost a sacred space. Its clean and simple aesthetics don’t evoke the same nostalgic feelings of a traditional attic. Structural beams cladded in painted white plasterboard; this is a detail which takes away its rusticity. The only liberty is a large curved fireplace in oxidised iron, some colourful pieces of furniture and the slatted timber flooring, laid across like boat decking, which adds necessary warmth. All the windows open fully, from the top and from side-to-side, providing an unobstructed view of the entire home. 

 

Kitchen with central island and suspended range hood, by Gaggenau.

Kitchen with central island and suspended range hood, by Gaggenau. On the right-hand side, the staircase which leads to the terrace. 

The iconic surrealist coffee table with bird claws designed in 1939 by Meret Oppenheim and manufactured by Cassina.

At the end of the kitchen, a long dining table with three chairs and the L-shaped bench Together (by Walter Knoll), which fits under the window (left-hand side image). On the right-hand side, in between two armchairs, the iconic surrealist coffee table with bird claws designed in 1939 by Meret Oppenheim and manufactured by Cassina. 

 

This apartment extends over two floors. Jammed at one side of the main volume and lowered by half the ceiling height, there’s a landing with entrance, bedroom, bathroom and reading corner. Above this space there's a roof terrace, reached using a short ramp, which separates kitchen from living room. Most of the furniture was designed by Plan W (W like Werkstatt, the German for workshop), the design studio who has overseen the project. Owner Ulrich Weinkath and trusted friend and designer Hans Detlef Lipp wanted to keep all furniture to the bare minimum; this includes both designer pieces and bespoke pieces made by a team of craftsmen, who have been working alongside him for almost thirty years.

 

Bespoke storage makes the most of this corner

A corner for sipping coffee and reading a good book. Bespoke storage makes the most of this corner and doesn’t clutter up the space.

The staircase which goes down to the bedroom and entrance and the one which goes up to the roof terrace

At the centre of the apartment, the staircase which goes down to the bedroom and entrance and the one which goes up to the roof terrace.

The Colonna dresser designed by Studio Plan W with Zebrano veneer and a red cube.

On the left-hand side, the Colonna dresser designed by Studio Plan W with Zebrano veneer and a red cube. On the right-hand side, entrance to the master bathroom.

 

This is a modern home with a slight mystical feel, decorated with quality pieces chosen with great care; this answers the need the owner has for hiding from the chaos of city life. He refers to it as is “oasis of wellbeing” and the architect has named the project “Placidità” (lit. peacefulness). These terms sum up the nature of this apartment, designed to give a sense to the peace and serenity of those who enter and want to leave the urban frenzy outside.

 

image

Design project

Renovation of an attic with roof terrace

Location: Hamburg, Germany
Floors:: 2 + roof terrace

Interior design project:  
Plan W GmbH, Werkstatt für Räume,
Ulrich Weinkath. Gutenbergring 65, 
22848 Norderstedt, Germania
Tel: 0049 (0) 40.52 88 96 0
Email: info@planw.com
www.planw.com

Interior Designer:
Hans Detlef Lipp

Photos:
Credits Heinrich Hermes
Courtesy Plan W

share on: