1. Home
  2. Projects
  3. Spanish light beyond the walls of a purist home
| Designbest editorial staff

W

e are half an hour away from Madrid, in a typical suburb built with single family homes, spaced a short distance from one another. And our couple wanted to build an open-plan home filled with natural light for their young family, however they wanted to be sheltered from their neighbours. These specifications gave life to a unique building pierced by voids, which was successful in granting the right degree of privacy.

A veranda hides the large living room from view, also extending the space.

Architecture and design project by Bojaus. This architecture team has found a classy and unconventional way to solve a vital need for privacy: a simple and clean volume, which extends over three floors, and an extremely sophisticated combination of deep voids and double-heighted internal courtyards, which flood the house with lots of natural light. 

This house is a simple cuboid (20x9x9), its facade is pierced with asymmetric voids. On the north elevation: the main entrance and service core, which groups the four bathrooms. 

This house is a simple cuboid (20x9x9), its facade is pierced with asymmetric voids. On the north elevation: the main entrance and service core, which groups the four bathrooms. 

Detached housing in the north-western suburbs of Madrid. On the south elevation: windows over the kids’ playroom and the large void of the roof terrace.

Detached housing in the north-western suburbs of Madrid. On the south elevation: windows over the kids’ playroom and the large void of the roof terrace.

The central patio with a light-well, which extends the entire height of the building and which links up all the rooms in the house. The interior is filled with a few carefully chosen pieces. The floor is in extra clear limestone

This building revolves around a central patio with a staircase, which joins the three floors together. An open-plan interior with only a few partitions, therefore all the spaces are visually connected to each other. The parents work from home and have their office in the basement, which faces the garden. The children have their playroom on the same floor as the family bedrooms. The main requirement was to have a flexible interior, which could be used in different ways in times to come. The same minimalist aesthetic has also been adopted in the interior: a few simple and clean pieces with no license to excessive decorations. 

From the playroom in front of the bedrooms, you can see the terrace on the top floor, the kitchen on the ground floor and the ground floor office with its internal courtyard.

From the playroom in front of the bedrooms, you can see the terrace on the top floor, the kitchen on the ground floor and the ground floor office with its internal courtyard.

The small terrace on the top floor, between master bedroom and patio, which lights the house from above.

A glimpse of the playroom in front the kids’ rooms, which looks over the patio and central staircase.

A glimpse of the playroom in front the kids’ rooms, which looks over the patio and central staircase.

On the top floor; the open corridor, which links side with the master bedroom to the three kids’ rooms, on the opposite side.

On the top floor; the open corridor, which links side with the master bedroom to the three kids’ rooms, on the opposite side.

White walls and flooring for an almost diaphanous space; the furniture in natural earth tones adds a few strokes of colour.

White walls and flooring for an almost diaphanous space; the furniture in natural earth tones adds a few strokes of colour.

This house is nine metres wide and twenty metres long. On the short side, facing east: a custom made streamlined kitchen without shelving, in white like the rest of the décor. In the foreground: the light-well over the study on the ground floor, with a transparent parapet in glass plates.

There is a wonderful suprise every where you look. Despite its rational cubic shape, the leitmotiv of this house is a link with nature, light and the sky of these highlands, which surround Madrid. And all this, helps us forget about the triviality of these outskirts. It was a huge challenge for our young parents. They wanted a lot of room for their young children, a garden and a unique sensorial experience made by incredible views and spaces.

image

Design project

A single family home with garden

Location: Las Rozas, Madrid, Spain
Client: Private
Floors: 3
Size: 556 sqm approx.

Architecture project: Bojaus Arquitectura, arch. Ignacio Serra, arch. Elisa Sequeros, Madrid, Spain

www.bojaus.com


Interior Design:
QBIKA, Madrid, Spain

www.qbika.com


Photos:
Joaquìn Mosquera, Courtesy Bojaus Arqutectura and Qbika

share on: