1. Home
  2. Projects
  3. In Cortina, an Alpine retreat designed as a ship
| Designbest editorial staff

F

ramed by a bewitching landscape, one of the most evocative in the Alpine world, a tiny apartment, in which you bask in the same warmth of a traditional mountain lodge. Here, wood is the undisputed key player, inspired by bespoke ship design.
We are in Majon, a stone's throw away from the centre of Cortina d'Ampezzo, the pearl of the Dolomites as well as a coveted international tourist destination. This is a bewitching, exclusive place in which the mountain spirit, reverent and nature-loving, coexists with the worldly, elegant and brilliant spirit of its dynamic visitors.

 

a central fireplace in slate (by Brunner) and seating upholstered in wool, made-to-measure by a local upholsterer.

In the main open-plan area devoted to relaxation, a central fireplace in slate (by Brunner) and seating upholstered in wool, made-to-measure by a local upholsterer. In the centre, an ottoman upholstered in popular cowhide.

 

Created under the wide pitched wooden roof, this apartment perfectly combines Cortina’s two souls: the ancient Alpine tradition and contemporary life with its taste for simple design based on a quest for comfort, function and elegance. By studio Alessandro Zandonella from Cortina d'Ampezzo, the project combines these two opposites and results in a bespoke that blends the warm and genuine feel of the wood with the efficiency of contemporary design.

 

Fir with an antique patina for the wooden panelling and brushed larch for the floor.

Wood takes centre stage. Fir with an antique patina (salvaged from eighteenth century barns and properties) for the wooden panelling and brushed larch for the floor.

In the open-plan living room, a partition-wall with integrated storage separates the seating area from the dining area.

In the open-plan living room, a partition-wall with integrated storage separates the seating area from the dining area. On the right, the kitchen entrance.

 

In this tiny attic apartment, optimising the limited available space was a central theme. Alessandro Zandonella's inventive project is a masterpiece of spatial and furniture planning that makes the most of every inch. Inspired by ship design, nothing is left to coincidence, here every single surface has a precise function.
Thanks to timber-framed construction, every partition wall, whether it’s floor-to-ceiling or as low as a half-wall, has integrated storage. Every exterior wall is transformed into a piece of furniture with integrated shelves, alcoves or space for the hidden strip lights that lit up the entire house.

 

Kitchen appliances by SMEG.

This made-to-measure kitchen makes the most of every inch under the pitched roof. The top walls have the integrated ovens, on one side and the fridges on the other. Kitchen appliances by SMEG.

 

A “half-wall/ closet” in wood separates the open-plan living room into an area with seating, clustered around a central fireplace and a dining area that focuses around a table with a traditional "Eckbank", a slanted wooden bench that runs along both walls (found on boats as well). The kitchen is an integral part of the open-plan space, you close it with an imperceptible glass door and as a result, it feels exposed at all times. A bespoke design, it’s entirely cladded in fir, similarly to the wooden panelling in the rest of the apartment.

 

The bedroom has bespoke furniture. The bedside tables and the alcoves are lit up with LEDs (Quick Lighting)

The bedroom has bespoke furniture. The bedside tables and the alcoves that lit up with LEDs (Quick Lighting) are part of the shell that covers the space. The tufted headboard adds a refined, elegant touch to this mountain retreat.

 

The sleeping area that occupies the opposite side of the apartment, is the real alcove in this mountain lodge. A wooden shell in which soft textile components, the tufted headboard, the pillows and the blankets create an incredibly intimate and welcoming feel. Integrated in the timber-framed structure, lit up alcoves, tops and bedside tables make the most of the available space, as well as a bed that thanks to its perimeter lighting that runs along the length of the frame, appears as if it were floating on an incandescent brazier. The bathroom (made entirely out of wood) is well planned too, with a small bathtub transformed into a luxurious piece by its cladding in Forest Green marble, a stone with spectacular veining.

 

A raised bed over a warm, inviting light. The perfect haven for the cold winter nights.

A raised bed over a warm, inviting light. The perfect haven for the cold winter nights.

Bathroom fixtures and fittings by Vettoretti Ceramiche.

The ensuite bathroom of the master bedroom. Bathroom fixtures and fittings by Vettoretti Ceramiche.

In the bathroom, made entirely out of wood, centre stage is occupied by the tiny bathtub with its spectacular cladding in forest Green marble

In the bathroom, made entirely out of wood, centre stage is occupied by the tiny bathtub with its spectacular cladding in forest Green marble that has similar nuances and veining to stone.

 

Especially made for its inhabitants, this tiny mountain gem combines the material quality of wood with the precision of a modern, functional design. This clever spatial and furniture layout is combined with a deep knowledge of the materials and the craftsmanship of top joiners, overseen by studio Zandonella. The outcome is a bewitching home that has equally a traditional and modern feel. Practical and extremely comfortable thanks to its contemporary approach, its soul welcomes, warms and cuddles you...

 

image

Design project

Renovation of a mountain attic apartment
Location:
Cortina d’Ampezzo (BL), Italy

Architectural and interior design project:
Studio Alessando Zandonella
Località Acquabona di Sotto, 38
Cortina d’Ampezzo, BL, Italy
https://alessandrozandonella.it

Photos:

Courtesy Alessandro Zandonella
Credits Massimo Crivellari

share on: